Ap

Ik ben in 1968 geboren in Zutphen en groeide het grootste deel van mijn jeugd op in het Gelderse gehucht Leuvenheim.

In 1988 ging ik psychologie studeren in Nijmegen, waar ik in 1992 afstudeerde en in 1996 cum laude promoveerde. In 2000, nadat ik ook enkele maanden in New York had gewoond om samen te werken met onderzoekers van New York University, ben ik verhuisd naar de Universiteit van Amsterdam waar ik eerst als hoofddocent en daarna als hoogleraar werkte. In 2006 keerde ik terug in Nijmegen waar ik nu hoogleraar en hoofd van de afdeling sociale psychologie ben.

Vanaf 2005 ben ik mijn horizon gaan verbreden. Ik schreef enkele boeken, waaronder Het Slimme Onbewuste, waarvan inmiddels zo’n 100.000 exemplaren zijn verkocht. Na het uitkomen van dit boek riep HP/De Tijd me uit tot een van de 100 meest invloedrijke Nederlanders. Ik geef jaarlijks enkele tientallen lezingen en seminars, en richtte in 2007, samen met Rick van Baaren, een eigen onderneming op – D&B – met als doel psychologische kennis op het gebied van de beïnvloeding en gedragsverandering te gebruiken om maatschappelijke en andere problemen aan te pakken. D&B heeft inmiddels 15 werknemers.

Ik heb een vriendin, Madelijn, en een zoon, Noah. Ik houd van koken en van lekker eten, van wijn en van whisky, en van reizen. Ogenschijnlijk nietsdoen en uit het raam staren is echter mijn grootste talent. Ik ben een denker en een dromer.